Na vrh

Industrijska cona

Industrijska cona Podskrajnik leži na zahodnem delu občine Cerknica, v Notransjko kraški regiji. Krpanova dežela bogata predvsem z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, kot so presihajoče Cerkniško jezero, Slivnica, Rakov Škocjan, cerkniški tabor, Zelška cerkev in druge, preseneča tudi z raznolikostjo in inovativnostjo lokalnega gospodarstva.

IC Podskrajnik se nahaja v naselju Podskrajnik, poleg regionalne ceste Unec- Bloška polica. Celoten kompleks industrijske cone meri 66,8 ha in velja za večjih con v Sloveniji. V coni delujejo predvsem predelovalna in storitvena podjetja. Med drugimi pri nas nastajajo zahtevni elektromotorji in njeni sklopi za skupino Siemens-Bosch, izvajajo se storitve laserskega razreza in razreza s plazmo, razvija in izdeluje transportna in posebna kartonska embalaža za večja slovenska podjetja, razvijajo in izdelujejo se tudi prototipna tiskana vezja .

Cona je urejena z asvaltirano cesto, urejeno je vodovodno in kanalizacijsko omrežje, javna razsvetljava ter telekomunikacijsko omrežje. Cona je oddaljena približno 5 km od AC, 2 km od železnice in 45 km od Ljubljane. Mednarodno letališče je oddaljeno 62 km, pomorska luka Trst pa 72km. Najbližji mednarodni mejni prehod s Hrvaško je Babno Polje, ki leži 33 km stran.

Prostorsko IC Podskrajnik delimo na tri dele in sicer:

google earth cona - značena

– IC Podskrajnik I., ki obsega staro delujočo cono na 27,1 ha površine. Obstoječa cona je polnozasedena, v njej pa deluje preko 70 podjetij različnih strok, med njimi uspešna podjetja kot so Ydria Motors, Eurobox, skupina Elgoline, Elektroservis Hribar Andrej s.p. in mnoga druga.

– IC Podskrajnik II. je novozgrajena cona v letu 2006 in obsega dodatnih 13,8 hektorov površine, od tega 4 ha prostih površin. V novi IC delujejo predvsem predelovalna in trgovska podjetja kot so Fragmat, Megadom, Alpod, Alumar, Avtoprevozništvo Janez Petrič s.o. in Mules.

– IC Podskrajnik III. je predvidena širitev cone, v velikosti 25,9 ha površine. Površina se nahaja med staro in novo IC in predvideva povezavo obeh con.